בבתים רבים קיימות ספריות גדושות עד אפס מקום. אולם כאשר אני מעלה על די שפתי את צמד המילים:"צריך למיין…" מיד אני נתקלת בהתנגדות עזה.
אין ספק שנושא ספרים בבית ישראלי/יהודי יהיה תמיד נושא רגיש במיוחד.
עם הספר הוא כינוי לעם ישראל, עמו של ספר הספרים, הוא התנ"ך. ומתוך כך ויחד עם אירועים היסטוריים שונים שחקוקים בזיכרון העם שלנו לטוב ולרע אנו חשים כבוד רב לספרים.
אז בכל זאת עושים?
קודם כל לא מפחדים.
כשבאים למיין ולארגן ספרייה צריך לא להסתכל עליה כמקשה אחת.
רבים מחזיקים בספריותיהם גם כתבי עת שונים, מגזינים וכדומה. מאלו קל יותר להיפטר ללא רגשות אשם. פח המחזור הוא בצבע כחול ואליו צריכים להיות מיועדים מרבית המגזינים.
רבים מגני הילדים ישמחו לקבל מעט שבועונים צבעוניים לטובת גזירות ויצירות הילדים, וגם במספרה ממול אפשר לשאול. אך באם אתם אוחזים כמות מאוד גדולה של שבועונים וירחונים פח המחזור הוא בצבע כחול ואליו צריכים להיות מיועדים מרבית המגזינים.
הישראלי הוא לא רק עם הספר הוא גם בהחלט עם הטיולים! בכל ספריה ביתית ראויה לשמה נמצא מספר לא מבוטל של מדריכי טיולים ומפות דרכים.
אז רבותיי יש לי חדשות בשבילכם. החומה כבר נפלה ממזמן, היורו הוא המטבע הרשמי במערב אירופה, וכששוכרים אוטו אפשר לשכור איתו ג'.פי.אס.
פשוט אין צורך שתוסיפו להחזיק את כל הספרים המיושנים.
גם בבית החילוני ביותר תמצאו מספר ספרי תנ"ך רובם הגיעו אלינו בימי התיכון העליזים והצבא) וברוב הבתים יהיו גם ספרי קודש אחרים.
באם אין בהם צורך מכל סיבה. אספו לשקית ומסרו בבית הכנסת הסמוך לגניזה.
גם השכן חובש הכיפה מקומה ג' ישמח לסייע.
קחו בחשבון שהיום קשה למצוא לאן ולמי לתרום ספרים. תוכלו לבצע מספר טלפונים לספריות מקומיות ולברר באם יש להם צורך בספרים אלו או אחרים.
חלקן מן הסתם ישמחו לקבל ספרים שהודפסו לאחרונה אך לכל אלבומי הניצחון מתקופת ששת הימים מן הסתם לא ימצא קונה.
אנחנו נמצאים בעידן הדיגיטלי וזכרו שגם את האנציקלופדיה העברית ניתן להשיג על דיסק אחד.
את הספרים הנותרים בספרייתכם ארגנו לפי נושאים כלליים: ספרי עיון, ספרות יפה, ספרים בשפות זרות, אלבומי צילומים/הוקרה וכדומה.
את ספרי הקריאה אני ממליצה לארגן על פי הוצאות ספרים. המראה שמתקבל בסוף הוא מאוד אחיד ואסטטי. מרבית הסופרים גם נאמנים להוצאה מסוימת, כך שבסופו של דבר תסדרו שתי ציפורים במכה אחת…
אם באפשרותכם מומלץ שלארון הספרים יהיו דלתות זכוכית. כך תחסכו לכם לראותכם כמויות גדולות של אבק שיש לסלק בכל פעם. בינינו, מי באמת מאבק את כל הספרים פעם בחודש לפחות?
ספרים שעומדים זמן רב ללא טיפול מועדים לפורענויות בצורת עובש, טחב ומזיקים.
בכדי להיפטר מתולעי ספרים – אמיתיות ולא אנושיות או וירטואליות… הכניסו את הספר הפגוע לשקית ניילון ואטמו אותה היטב. ניתן להשתמש גם בשקיות עם סגירה חוזרת (זיפ-לוק) והכניסו למקפיא ליממה.
לאחר מיכן אווררו היטב בשמש את הספרים, נקו היטב את המדפים, בשקיקי בד קטנים להכניס ציפורן ועלי דפנה. אפשר להוסיף אחר כך לבנדר לריח נעים.